Ajomestarit 2008-2019

2019

Talaspuron Topi Ajomestari 2019


 Järjestäjät: Suomen Eestinajokoirayhdistys ry

Ylituomari Riku Mansikka, Hämeenkyrö (Satakunnan Kennelpiiri r.y.)


Yleisen kokeen tulokset:

 

Osallistujat:

 


____________________________________________________________

 

2018

Talaspuron Topi Ajomestari 2018Järjestäjät: Suomen Eestinajokoirayhdistys ry

Ylituomari Ismo Pekkonen, Kuopio

____________________________________________________________

Ajomestari 2018 Siilinjärvi, Punttisilimä

Ajomestari 2018 -kisa saatiin järjestettyä parin vuoden harmittavan tauon jälkeen. Kokeeseen ilmoittautui yhteensä 9 koiraa, joista 8 lähti lauantaina 17.11.2018 tavoittelemaan vuoden Ajomestari -titteliä.

Kokeeseen osallistujat saapuivat paikalle perjantaina 16.11. hyvissä ajoin ennen kokeen virallista aloitusta. Koirien valokuvauksen jälkeen koe avattiin virallisesti lippujen nostolla. Eestinajokoirayhdistyksen puheenjohtaja Jouko Miettinen toivotti kokeeseen osallistujat tervetulleiksi alkupuheessaan. Ylituomari Ismo Pekkonen piti myös puheen, jonka jälkeen koirille arvottiin kisamaastot ja tuomarit. Maastojen arvonnan jälkeen nautimme herkullisen illallisen hyvässä seurassa, vastaanotimme tervehdykset ja myöhemmin ilta jatkui vapaan seurustelun merkeissä.

Lauantaiaamu koitti selkeänä ja aurinkoisena. Lämpötila oli +5 astetta. Aamupalan nauttimisen jälkeen ryhmät lähtivät maastoihin oman aikataulunsa mukaan. Koirien irtilasku oli klo 7.45-8.15. Tuloksia saimme seurata keskuspaikalla sitä mukaa, kun niitä maastoista meille ilmoitettiin. Myös netissä oli reaaliaikainen tulosseuranta. Koirat tuomareineen palasivat kokeesta iltapäivän aikana ja voittaja oli selvillä jo melko aikaisessa vaiheessa. Muita sijoituksia sen sijaan sai jännittää melkein palkintojen jakoon saakka. Ruokailun ja kahvien oli vuorossa palkintojen jako ja voittajakoira Talaspuron Topin loimitus. Koepäivä päättyi lippujen laskuun.

Ottelun järjestelyt olivat erinomaiset, ruoka oli herkullista ja keskuspaikka oli täydellinen tällaisen kokeen järjestämiseksi. Kaikki osallistujat olivat järjestelyihin ja kokeeseen erittäin tyytyväisiä. Suuret kiitokset ottelutoimikunnalle kovasta työstä kisamme eteen!

- Anne Huhtasaari

___________________________________________________________

Tulokset:

1. FI KVA FI MVA TALASPURON TOPI, ER39253/1, om. Esko Vattulainen

88,67, BEAJ 1

 

2.  FI KVA FI MVA HETA, ER48401/11, om. Anne Huhtasaari

61,17, BEAJ 1

 

3. FI MVA SE MVA URKKALAMMEN MARSKI, ER43995/11, om. Sami Taskula

37,21, BEAJ 0

 

4.  FI MVA KONTTIKUUSEN JURI, ER38058/12, om. Jouko Miettinen

32,75, BEAJ 0

5. KONTTIKUUSEN RIIA, ER12778/16, om. Sanna Turunen ja Hannu Ålander

26,79, BEAJ 0

6. AM-15 FI KVA FI MVA RUSKAPOLUN UNNA, ER23773/13, om. Markku Törrö

17,21, BEAJ 0

7. EE JMVA XANTRAN MINNI MINION, ER26733/16, om. Markus Mansoniemi

17,00, BEAJ 0

8. RISTO, ER43797/14, om. Unto Mäkinen

3, BEAJ 0

9. FI MVA EE MVA RU JMVA EE JMVA URKKALAMMEN MOONA, ER44000/11, om. Markus Mansoniemi

LUOPUI, KOIRA SAIRASTUI

 


2015

Ruskapolun Unna Ajomestari 2015Järjestäjät: Kontiolahden Erämiehet Ry & Suomen Eestinajokoirayhdistys

Ylituomari Ritva Pirhonen, Tohmajärvi

Koetoimitsija ja sihteeri Liisa Mikkonen, Kontiolahti


Järjestetyt SM kokeet olivat järjestyksessään kahdeksannet, mutta Kennelliiton hyväksyminä virallisena kokeena ne olivat ensimmäiset. Koepaikan ehkä tavanomaista laadukkaampi taso ja asialliset järjestelyt olivat hyvin linjassaan historiallisen kokeemme kanssa.

Koeporukka saapui keskuspaikalle Juukaan, Tulikiven ravintolaan, hyvissä ajoin. Ensin oli ohjelmassa viirin ja lipun nosto. Koetoimikunnan puheenjohtaja Esa Mikkonen avasi tilaisuuden, toivotteli osallistujat tervetulleiksi ja kertoi käytännön asioista kokeissa. Ylituomari Ritva Pirhonen piti asiallisen ylituomarin puhuttelun, sopivan humoristisia sanakäänteitä käyttäen – harrastuksenomai- sesti. Maastoarvonnat suoritettiin samassa yhteydessä.

Virallisten koejärjestelyjen jälkeen pääsimme nauttimaan illallispöydän antimista. Siinä yhteydessä kuulimme kutsuvieraiden ja omankin väen tervehdykset. SAJ:n tervehdyksen toi Jari Kattelus.

Illallinen oli maultaan ja monipuolisuudeltaan niin erinomainen, että ylisanat meinasivat loppua kesken.

Illallisen jälkeen koiranomistajat ja tuomarit siirtyivät majoitustiloihin, ohjelmana saunominen, seurustelu ja ehkä muuten vain jännittäminen.

Lauantai oli koepäivä, joka käynnistyi aamupalalla sekä maastoeväiden luovutuksella. Koetulokset ja ylituomarin kommentit oheisena.

Lauantai-iltana tilaisuus päättyi, tulokset julkistettiin ja palkinnot jaettiin. Voittajan on aina helppo hymyillä, mutta todennäköisesti kaikki muutkin osallistujat pitivät tilaisuutta miellyttävänä ja mukavana kokemuksena.

Kiitos ottelutoimikunnalle!


Ylituomarin kertomus:

Kyseessä Eestinajokoirien Sm-koe, Ajomestari 2015.Osallistui 10 eestinajokoiraa. Kokeen aloitus, ylituomarin puhuttelu ja maasto arvonta Pe 6.11. alk.klo.17.00. Koepäivän aamuna vielä lyhyt ohjeistus tuomareille.

Seurasin maastoissa muutaman koiran työskentelyä. Konttikuusen Juri oli ainut koira jonka ajoa pääsin kuulemaan.

Keliolosuhteet pitkittivät hakuja ja pätkittivät ajoja.

Erinomaisesti järjestetty koe päättyi klo.19.00.


Ajomestari 2015 tuloksetAJOMESTARI-2015 VOITTAJAKOLMIKKO: Keskellä mestari Ruskapolun Unna, vas. 2. Talapuron Topi ja oik. 3. Ojan Lola


Osallistuneet koirat ja tulokset


1. Ruskapolun Unna, ER23773/13 om. Markku Törrö, Kajaani, 78,92, BEAJ 1, AJOMESTARI-2015
2. Talaspuron Topi, ER39253/11 om. Esko Vattulainen, Seinäjoki, 63,71 BEAJ 1, voi anoa FI KVA-arvoa

3. Ojan Lola, ER48695/07 om. Seppo Lampi, Lentilä, 49,96, BEAJ 3
4. Hilla, ER48402/11, om. Liisa & Esa Mikkonen, Kontiolahti, 46,08, BEAJ 3

Paras Hakija (10) Lahj: Suomen Ajokoirajärjestö

Paras Haukku (8) Lahj: P-K;n Ajokoirayhdistys Ry5. Täplä, ER27459/06 om. Aito Nokelainen, Putikko, 44,79, BEAJ 36. Konttikuusen Juri, ER38058/12 om. Jouko Miettinen, Kuopio, 43,42, BEAJ 3

Eniten toi jänistä ryhmän näkyville (6) Lahj: Pohjois-Karjalan Dreeverikerho Ry
7. Urkkalammen Marski, ER43995/11 om. Sami Taskula, Hytti, 40,17, BEAJ 3
8. Heta, ER48401/11 om. Martti Sormunen, Konnevesi, 38,67, BEAJ 0
9. Ukonharjun Simo, ER38161/13 om. Juha Puustinen, Siilinjärvi, 27,92, BEAJ 0

Kokeen nuorin koira Lahj: Pohjois-Karjalan Beagleyhdistys Ry
10. Marta, ER12405/09 om. Esa Mikkonen, Kontiolahti, 3,00, BEAJ 0

Huono-onnisin koira Lahj: Pohjois-Karjalan Pystykorvakerho Ry
Kokeen Erämies Tuomari Eino-Matti Jokela Lahj: Pohjois-Karjalan Kennelpiiri

Erityis kiitos metsästys seuroille, jotka luovuttivat koemaastot käyttöön osaavien oppaiden kera ja paikallisten tuomareiden panostukselle myös iso kiitos!


2014

Ojan Lola Ajomestari 2014


Ajomestari on Eestinajokoirien rodunmestaruuskokeen nimi. Ajomestari –nimi on otettu käyttöön vuonna 2012 ja rodunmestaruuskoe järjestettiin tänä vuonna seitsemännen kerran. Kokeen järjestäjänä on Suomen Eestinajokoirayhdistys. Suomen eestinajokoirien Ajomestari 2014- titteli ratkottiin tänä vuonna Ilmajoella 1.11.2014. Keskuspaikkana toimi Ilmajoella Riistavalli. Koiria Ajomestari 2014 –kisaan ilmoittautui 11, mutta kahden harmillisen peruuntumisen vuoksi koiria kisassa oli 9. Ylituomarina kisassa toimi Martti Mannersuo ja sihteerinä Jyrki Ala-Reini.

Ilmajoen metsästysseura oli keskeisimmin mukana järjestelyissä, saimme 4 maastoa käyttöömme sekä keskuspaikan. Seura on maamme suurimpia ja vanhimpia metsästysseuroja. Jäseniä seurassa on yli 900 ja metsästysalue on noin 45 000 hehtaaria. Riistavalli on Ilmajoen metsästysseuran omistama ja ylläpitämä toimintakeskus, jossa on päärakennuksen lisäksi saunomistilat sekä majoitustilaa sekä päärakennuksessa että alueella sijaitsevissa mökeissä yhteensä noin 40-50 hengelle. Riistavallin tilat todettiinkin hyvin toimiviksi Ajomestari 2014 – kisojen pitopaikkana.

Kisat alkoivat perjantaina 31.10. Kisojen avauspuheenvuorossa Suomen Eestinajokoirayhdistyksen puheenjohtaja Esko Vattulainen toivotti koirat ja omistajat tervetulleeksi Etelä-Pohjanmaalle. Puheessaan hän kertoi viikonlopun tulevasta ohjelmasta ja esitteli hieman eestinajokoirien historiaa. Koekäynnit rodullamme ovat vähitellen kääntyneet nousuun koirien lisääntyneen määrän myötä, mikä on erittäin hyvä asia rodun tunnetuksi tulon kannalta. Ensi vuonna Ajomestari –kisa saa myös ensimmäisen kerran virallisen SM-statuksen, mikä on todella merkittävä asia Eestinajokoirayhdistykselle, mutta myös monelle harrastajalle.

Tervehdyspuheita pidettiin myös muita. Suomen Ajokoirajärjestön ja samalla Etelä-Pohjanmaan ajokoirakerhon puolesta tervehdyksen toi Mika Elgland luovuttaen samalla Suomen Ajokoirajärjestön sekä Etelä-Pohjanmaan Ajokoirakerhon lahjoittamat pokaalit kisaan. Dreeverijärjestön puheenvuoron piti Jarkko Latvanen luovuttaen lahjalautasen jaettavaksi lauantaisessa palkintojenjaossa. Lisäksi pokaalin lahjoitti Ojan kennel.

Ylituomarina Ajomestari 2014 –kisassa toimi Ilmajoen metsästysseuran puheenjohtaja Martti Mannersuo, jonka puheenvuoro oli seuraavana. Mannersuo esitteli puheessaan hieman Etelä-Pohjanmaan Kennelpiiriä ja sen toimintaa ja toi myös E-P:n Kennelpiirin tervehdyksen kisaan. Esittelyn jälkeen ylituomarin puhuttelussa käytiin läpi ohjeita koiranomistajille ja palkintotuomareille koetilanteessa. Sitten olikin vuorossa maastoarvonnat. Maastot oli valittu mahdollisimman tasapuolisesti jäniskannat ja muut ajo-olosuhteet huomioiden niin, että kaikilla koirilla olisi mahdollisuudet pärjätä kisoissa. Maastomestarina kisassa toimi Matti Niemi.

Maastoarvontojen jälkeen nautittiin jahti-illallinen ja loppuilta vietettiin mukavassa seurassa tutustuen lajin harrastajiin.

Lauantaiaamu valkeni –3 asteen pakkasessa, sumua oli jonkin verran aamulla, mutta auringon nousun myötä se hälveni melko nopeasti. Aamupala nautittiin jo ennen kello kuutta ja mastoeväät saatuaan ensimmäiset maastoihin siirtyjät taisivat olla matkalla jo puoli 7 aikoihin. Koirien irtilasku oli klo 7.15.- 7.45. Ylituomari lähti kierrokselleen klo 7 mukanaan sihteeri Jyrki Ala-Reini sekä maastomestari Matti Niemi. Maastoissa keli oli aika haastava; erityisesti ensimmäisen erän aikana kiristyvä pakkanen ilmeisesti paketoi jälkiä, joka vaikeutti ylösottoja ja ajoakin joissakin maastoissa. Kelistä huolimatta tulostaso muodostui kuitenkin kokonaisuutena hyväksi, yhdeksästä koirasta palkintosijan saavutti 6 koiraa, 4 koiraa jopa ykköstuloksen.

Ensimmäiset saapuvat metsästä takaisin keskuspaikalle jo klo 12 aikoihin ja viimeinen koira tuli klo 16, joten iltapäivä kului saunoessa, ruokaillessa ja tuloksia odottaessa, taisi vähän jännitystäkin olla ilmassa. Alustavia tuloksia julkistettiin pääpaikalla sitä mukaa, kun koirat tulivat metsästä ja viimeisen koiran pisteiden selvittyä olikin sitten lopulliset tulokset selvillä.


Koirien tulosten selvittyä oli palkintojen jaon aika. Palkinnot jakoi oikeutetusti ylituomari Martti Mannersuo. Tulokset olivat seuraavat:1. Mestari 1. FIN MVA Ojan Lola ER 48695/07 omistaja Seppo Lampi, Kuortane pisteet 91,38 BEAJ 1

Kunniapalkintona Tracker-tutkapanta, Ronjan malja sekä Ajovoittaja 2014-loimiAjomestari 2014, narttu, Ojan Lola


2. Marta ER12405/09 omistaja Esa Mikkonen, Kontiolahti pisteet 78,21 BEAJ1Marta


3. Urkkalammen Moona ER44000/11 omistajat Markus Mansoniemi, Lempäälä ja Esa Mikkonen pisteet 70,67 BEAJ1

Erikoispalkinto: Eniten näköhavaintoja-palkintopokaali.Urkkalammen Moona


4. Ojan Kipi ER24221/08 omistaja Arvo Ojanperä, Tuuri pisteet 60,83 BEAJ 1

Paras hakija –palkintopokaaliOjan Kipi


5. Talaspuron Topi ER39253/11 omistaja Esko Vattulainen, Seinäjoki pisteet 57,25 BEAJ2Talaspuron Topi


6. Heta ER48401/11 omistaja Martti Sormunen, Konnevesi pisteet 43,96 BEAJ3Heta


7. Täplä ER27459/06 omistaja Aito Nokelainen, Punkaharju pisteet 36,42 BEAJ0Täplä


8. Ruskapolun Nessi EJ21585/07 omistaja Markku Törrö, Kajaani pisteet 32,79 BEAJ0

Tracker-pannan voittaja arvonnassaRuskapolun Nessi


9. Konttikuusen Juri ER38058/12 omistaja Jouko Miettinen, Kuopio pisteet 2,50 BEAJ0

Paras nuori koira -palkintoKonttikuusen Juri


Voittaja kolmikkovas. 3. Urkkalammen Moona, voittja Ojan Lola, oik. 2. Marta


Suuret kiitokset kaikille yhteistyökumppaneillemme, koiraharrastajille ja metsästysseuroille Ajomestari 2014 –kokeen onnistumisesta. Tietenkin erityiskiitokset Ylituomari Martti Mannersuolle, sihteeri Jyrki Ala-Reinille sekä muille kokeeseen osallistuneille tuomareille.

Teksti ja kuvat Anne Huhtasaari2013

Ojan Kipi Ajomestari 2013


Eestinajokoirien rodunmesteruus ottelu; Ajomestari, järjestettiin kuudennen kerran, tänä vuonna Tornion lumisissa maisemissa. Järjestävä seura Sattajärven Erä ry. Ajomestari on Suomen Eestinajokoira yhdistyksen rodunmestaruusottelu.

Kokeet avasi koetoimikunnan varapj. Reijo Kukkonen joka toivotti kutsuvieraat, osallistujat ja tuomarit tervetulleiksi näihin ensimmäisiin Lapissa järjestettäviin Ajomestari kisoihin.

Suomen Eestinajokoira yhdistyksen puheenjohtaja Esko Vattulainen kiitteli hienosta saavutuksesta saadessamme 13 koiraa kisaamaan mestaruudesta. Yksi kilpailija valitettavasti jäi pois kisasta.Vattulainen toi esille puheessaan jalostuksen tärkeyttä ja varsinkin hyvien jalostusurosten löytämisestä esimerkiksi Venäjältä ja Virosta.

Ylituomarina toimi Tuomo Pesonen Kiuruvedeltä ja varaylituomarina Lapin Ajokoirayhdistyksen puheenjohtaja Tuula Pekkala. Koesihteeriksi saapui Rovaniemeltä aina niin ihana Juha Laukkanen.Ylituomari kiitteli koetoimikuntaa hienosta järjestelyistä, upeasta koekeskuksesta. Hänelle oli kunnia tulla tänne ylituomariksi ja että nämä arvokokeet ovat viimeiset hänen ylituomari urallaan mutta arvokkaimmat missä on ollut.Ylituomarin puhuttelussa käsiteltiin tämän vuoden teemaa, hakuarvostelua.

Koirien esittelyssä kuulimme koiranohjaajien lyhyitä mutta napakoita kertomuksia koiristaan. Jännitys kasvoi kun maastoarvonnat suoritettiin, maastot oli valinnut konkarit Ari Kukkonen ja Pasi liikanen, jotka hyvin tunsivat koemaastot ja joissa kaikissa oli tasapuolisen hyvät ja vuodenaikaan nähden turvalliset olot ja mahdollisuudet löytää ajettavat.

Tervehdyksiä toivat; Järjestävä seura Sattajärven Erä ry:n Puheenjohtaja Timo Puumalainen luovutti erän viirin Suomen Eestinajoirayhdistyksen Puheenjohtajalle Esko Vattulaiselle.Suomen Ajokoirajärjestön edustaja Erkki Juntti joka toi Saj:n kunnialautasen ja sen sai paras Hagija: Ojan Kipi. Lapin Kennelpiirin puheenjohtaja Eino Kaarlela toi kennelpiirin muistamisen nuorimmalle koiralle joka tässä kisassa oli Moona. Lapin Ajokoirayhdistys ry:n puheenjohtaja Tuula Pekkala halusi muistaa voittajaa ja tuomarikellon sai oikeutetusti Ojan Kipi. Lapin Beaglejärjestö halusi muistaa parasta haukkujaa ja sehän oli tällä kertaa Ojan Kipi. Tornion Metsätysseura halusi muistaa eniten näköhavaintoja saanutta koiraa, palkinnon pokkasi Maffi´s Voiton Opa. Epäonnisimman palkinnon sai Lissu, lahjoittajana Antero Kukkonen.

Laren Baari tarjoili upean jahtiillallisen joka sai kaikilta kiitokset, makoisa oli! Illan kuluessa oli hienoa kuulla monenlaisia tarinoita ja tutustua tämän harrastuksen eri harrastajiin. Ilta oli upea ja tunnelma leppoisan miellyttävä. Jännitys kasvoi illalla kun vesisade pieksi maata, toivoimme että sade jatkuisi yöllä ja ilma pysyisi plussa puolella paljolti.

Lauantaiaamuna, kisapäivänä ensimäisenä kaikilta kuului; aamuyöllä kirkas kuutamo ja tähtitaivas, ei tiedä hyvää. Pakkasta 0-2 astetta, lumen paksuus 5-10 cm ja kuulas aamu.Koepäivän keli oli erittäin haastava karkean lumenpinnan vuoksi. Koemaastoissa olosuhteet olivat vaihdelleet kovasti. Torniossa vaikutti meri-ilma ja tervolassa sisämaan keli jotka vaikuttivat hyvin paljon päivän koetuloksiin.

Ylituomari auto lähti liikkeelle koesihteeri Juha Laukkasen ajamana. Mukaan lähti ylituomarin lisäksi Tuula Pekkala, koetoimikunnasta Kati Halonen ja maasto-oppaaksi Pekka Grönholm.Toiveena oli ollut kuunnella ajoja, mutta sitä ei oltu päästy kuulemaan tällä kertaa. Muutama koira joutui keskeyttämään ja yhtä koiraa ei koeteltu. 3 koiraa sai ajettavat alleen ja lopuilla tuli tyhjät haut. Ehkäpä jänikset eivät olleet suuremmin liikkuneet ja hajut olivatvähissä pakkasen paketoinnin ja osaksi kovan hangen takia. Kuitenkin saatiin näin vaativissa olosuhteissa hyvää jalostustietoutta sekä koetuloksia joita tälle rodulle kaivataan. Uusia harrastajia saatiin mukaan koetoimintaan joka on tälle rodulle erittäin tärkeä asia.

Kiitämme kaikkia yhteistyökumppaneita ja koiraharrastajia kokeemme tukemisesta! Kokeen peruskivi ovat koemaastot, kiitämme mitä kohteliaimmin seuraavia metsätysseuroja hienosta yhteistyöstä:Sattajärven Erä, Vojakkalan Erä, Alatornion Metsästysseura, Tornion Metsästysseura. Kitin Kaatajat, Liedakkalan Metsämiehet, Karihaaran Erä, Tervolan Erämiehet, Kaisajoen Erä ja Karungin Erä.

Kokeen tärkeimpiä olivat tuomarit ja koetoimikunta haluaa erityiseti kiittää kutsutuomareita, teitte kokeesta juuri sellaisen mistä haaveilimme; arvokokeen. Kiitämme! Saimme paljon palautetta tuomareiden toiminnasta maastoissa osallistujilta: Rauhallista, osaavaa ja erittäin mahtavaa huumoria ettei kuulemma tarttenu nuotiota tehdä kun olo oli lämmin nauramisesta!Tämä kertoo paljon kokeen tunnelmasta ja siitä että kaikilla osallistujilla jäi todella hyvä fiilis tästä kisasta riippumatta onnistuiko koira tahi ei.

Lopuksi Ylituomarin sanoin: Rodunmestasruun ottelu. Koejärjestelyt erinomaiset. Kokeessa vallitsi erinomainen kennelhenki ja leppoisa tunnelma. Tuomarityöskentely moitteetonta!Ylituomarista tuli lopuksi myös Lappilainen kun hänet vyötettiin Savuslöjd:n Lapin vyöllä.

Näemmepä sitten Seinäjoella Ajomestari 2014 merkeissä, KIITOS!

Ajomestari 2013 Ojan Kipi ja Arvo Ojanperä:

" Kiitän koetoimikuntaa hienoista järjestelyistä. Ojan Kipi on nyt ajanut 3 ykköstä, ja seuraavalla ykköstuloksella tulee Kipi kaksoisvalioksi. Kipi on minun Ojan Kennelin oma kasvatti, 5-vuotias narttu. Kipillä on hieno luonne ja luja metsätysinto ja nuorena syttynyt. Haut ovat yleensä nopeita. Kipin ajovauhti on yleensä todella vauhdikas, mutta osasi nyt näin vaativassa kelissä tasoittaa hienosti vauhdin. Kipiä treenataan Kuortaneella jossa minulla on metsätysmökki. Isännän liikuntarajoitteiden takia Kipi käy ajamassa erän ja tulee itse pois, vaihdetaan paikkaa toiselle erälle ja erän päättyessä tulee hyvin pois itse.Kotona Kipi asuu sisällä, meillä kahdella " laiskalla" on omat sängyt, Kipi nukkuu omalla vuodesohvallaan ja isäntä omallaan. Rotuna Eestiläiset ovat hienoluonteisia, metsätysintoisia, sopivan kokoisia sekä monimuotoisia eri riistalle mille haluaa opettaa. Vaikeus tänä päivänä on löytää sopiva jalostusuros. Lopuksi haluan sanoa tästä kokeesta; Kohtelu oli kuin olisi kotiin tullut! Kiitos! "

Ojan Kipin ohjaaja Hannu Aarnio:

" Kiitän upeasta koejärjestelyistä. Leppoisa tunnelma, asialliset ja osaavat mutta äärettömän huumorintajuiset tuomarit. Oli todella miellyttävä ja hauska koepäivä. Keli oli kova, sääressä Kipillä nirhauma, mutta tassut ehjät. Kipi sovitti todella hyvin ajovauhdinsa. Kipi on hieman tukevassa kunnossa, mutta isäntänsä haluaa sen niin olevan, läskiä ja lihhaa pitää päivittäin saada!


Onnittelemme tuoretta Ajomestari 2013 Ojan Kipiä ja Arvo Ojanperää!!!


Tulokset:


1. Mestari 2013 FIN MVA Ojan Kipi ER24221/08, omistaja Arvo Ojanperä, Alavus. Koiranohjaaja Hannu Aarnio

38,38 pist. BEAJ 0, Paras haukku- ja hakija palkinnotAjomestari 2014, narttu, Ojan Kipi


2. Maffi´s Voiton Opa ER39085/08, Omistaja Henri Heikkinen, Multia. Koiranohjaaja Petri Hyvärinen

22,29 pist. BEAJ 0, Eniten näköhavaintoja palkintoMaffis Voiton Opa


3. FIN MVA Tessa ER54336/09, Omistaja Kreetta ja Meini Nivaoja, Tornio. Koiranohjaaja Reijo Kukkonen

5.00 pist. BEAJ0Tessa


4. Nazoro Diksi ER 35084/09, Omistaja Esa Mikkonen, Kontiolahti. Koiranohjaaja Jani Mikkonen.

3,50 pist. BEAJ0Nazoro Diksi


5. Urkkalammen Moona ER4400/11, Omistaja Markus Mansoniemi, Lempäälä

3.00 pist BEAJ0, keskeytti, Paras nuorikoiraUrkkalammen Moona


5. Marta ER12405/09, Omistaja Esa Mikkonen, Kontiolahti. Koiranohjaaja Mika Mikkonen

3.00 pist. BEAJ0Marta


7. FIN MVA Jahisarv Saalomon ER18706/08, Omistaja Katri Puikko, Tornio.

2.50 pist. BEAJ0Jahisarv Saalomon


8. Ruskapolun Sisu ER39774/08, Omistaja Katri Puikko, Tornio. Koiranohjaaja Teijo Alatalo

2.00 pist. BEAJ0, Teijo Alatalo voitti arvonnassa Tracker g500 tutkan.Ruskapolun Sisu


8. Talaspuron Topi ER39253/11, Omistaja Esko Vattulainen, Seinäjoki.

2.00 pist. BEAJ0Talaspuron Topi


10. FIN MVA Ruskapolun Ransu ER39781/08, Omistaja Katri Puikko, Tornio. Koiranohjaaja Ari Kukkonen

1.50 pist. BEAJ0Ruskapolun Ransu


11. FIN MVA Ruskapolun Nessi EJ21585/07, Omistaja Markku Törrö, Kajaani

Omistaja Markku Törrö, KajaaniRuskapolun Nessi


12. Talaspuron Lissu ER39257/11, Omistaja Jukka Keskikallio, Kemi

Suljettu, Epäonnisin palkintoTalaspuron Lissu
2012

Marta Ajomestari 2012

Eestinajokoirien rodunmestaruuskoe, AJOMESTARI 2012, järjestettiin Kontiolahdella 3.11.2012. Kokeen järjestäjinä olivat Kontiolahden Erämiehet ry. Kokeeseen ilmoittautui 5 koiraa. Edellisen yön, sekä koepäivän, vesisade teki jänisten ylössaannin todella haasteelliseksi, mikä näkyy tyhjinä erinä ja vaatimattomana tulostasona. Kokeen ylituomarina toimi Pertti Kinnunen ja sihteerinä Esa Mikkonen, molemmat Kontiolahdelta.Ajomestari 2012
n. Marta, om. Esa Mikkonen, ohjaaja Mika Mikkonen


Tulokset

1. Marta Er12405/09 om. Esa Mikkonen, Kontiolahti Beaj 3 44,71 pist.

2. Ojan Kipi Er24221/08 om. Arvo Ojanperä, Leppälänkylä Beaj 0 36,29 pist.

3. Maffi`s Voiton Opa Er39085/08 om. Henri Heikkinen, Multia Beaj 0 4,00 pist.

4. Ruskapolun Sisu Er39774/08 om. Katri Puikko, Tornio Beaj 0 2,00 pist.

5. Talaspuron Kössi Er33943/10 om. Eveliina Holappa, Kajaani Beaj – (omistaja luopui)

Erikoispalkinnot

Ronjan Malja: Marta, om. Esa Mikkonen

Paras hakija: Ojan Kipi, om. Arvo Ojanperä

Paras nuorikoira: Talaspuron Kössi, om. Eveliina Holappa

Koirat:

Kuvat: Katja PiiroinenAjomestari 2012, narttu, MartaKokeen kakkonen, narttu, Ojan KipiKokeen kolmonen, uros, Maffis Voiton OpaKokeen neljäs, narttu, Ruskapolun SisuKokeen viides, uros, Talaspuron Kössi


2011

Ruskapolun Sisu Ajomestari 2011

Eestinajokoirien rodunmestaruuskoe RM-2011 järjestettiin Kajaanissa 05.11.2011. Kokeen järjestivät Kajaanin Metsäveikot ja Suomen Eestinajokoirayhdistys. Kokeeseen ilmoittautui 8 koiraa, joista yhtä ei koeteltu loukkaantumisen vuoksi. Olosuhteet olivat haasteelliset jänisten ollessa valkoisia ja maan mustana. Yöllinen vesisade sekä paikoitellen todella kova tuuli toi omat haasteensa niin koirille kun tuomareillekin. Koekoirien keski-ikä oli 2,7 vuotta. Kokeen ylituomarina toimi Vesa Rantanen Kuhmosta ja sihteerinä Heli Meriläinen Sotkamosta.

Tulokset:

1. n. Ruskapolun SISU, 54,75p. om. Katri Puikko, Tornio, Rodunmestari 2011

2. n. Ruskapolun NESSI, 50,67p. om. Markku Törrö, Kajaani

3. u. Talaspuron KÖSSI, 31,33p. om. Eveliina ja Sauli Holappa, Kajaani

4. n. MARTA, 28,88p. om. Esa Mikkonen, Kontiolahti (yksi ajo)

5. u. Talaspuron PEETU, 26,50p. om. Markku Kemppainen, Sonkajärvi (yksi ajo)

6. n. Ojan KIPI, 26,38p. om. Jarkko Oksanen, Lapinlahti (yksi ajo)

7. u. Napanterin MANE, luopui, om. Pirjo Laajapuro, Kuopio

8. u. Ojan LARI, koiraa ei koeteltu koska loukkaantui ilmoittautumisen jälkeen, om. Susanna ja Veijo Leinonen, SoiniSM-kokeen voittajakolmikko
Keskellä voittaja Sisu, vasemmalla kisan kakkonen Nessi ja oikealla kisan kolmas KössiSM-kokeen voittaja, narttu, Ruskapolun SisuKokeen kakkonen, narttu, Ruskapolun NessiKokeen kolmonen, uros, Talaspuron KössiKokeen neljäs, narttu, MartaKokeen viides, uros, Talaspuron PeetuKokeen kuudes, narttu, Ojan KipiKokeen seitsemäs, uros, Napanterin Mane2010

Jahisarv Lexelli Ajomestari 2010

Lehtoperän Erämiehet ry järjestivät eestinajokoirien rodunmestaruuskokeet Karstulassa. Vastaava koe on aiemmin järjestetty kahtena edellisenä vuotena. Kokeeseen osallistui yhdeksän eestinajokoiraa. Ylituomarina toimi Juha Sekki Karstulasta.

Ylituomarin kertomus koepöytäkirjasta poimittuna:
Koejärjestelyt hyvät. Ylituomarin puhuttelu, arvonta ja ryhmien esittely lauantaiaamuna klo 06:30. Koemaastot riittävän laajat, joissa kohtalainen jäniskanta. Tulostaso koiramäärään nähden vaatimaton, johtuen yöllä alkaneesta lumisateesta. Kokeessa vallitsi hyvä henki, keskuspaikka tarkoitukseen sopiva ja viihtyisä.

1. Jahisarv Lexelli Pekka Kilpiö Laukaa 1 81,29
2. Vito Niilo Väätäinen Kuopio 2 74,88
3. Kössi Martti Sormunen Konnevesi 3 55,79
4. Marta Esa Mikkonen Kontiolahti 0 44,88
5. Ojan Kipi Arto Oksanen Sukeva 0 10,00
6. Napanterin Mane Martti Laajapuro Kuopio 0 09,00
7. Ruskapolun Nessi Markku Törrö Kajaani 0 08,00
8. Upi Esa Kurttila Utajärvi 0 07,00
9. Ruskapolun Uuno Kai Miesmäki Kämmenniemi 0 05,00

Voittajakoira Jahisarv Lexelli saavutti kaksoisvalion arvon.2009

Jahisarv Lexelli Ajomestari 2009

Kontiolahden Erämiehet Ry järjesti eestinajokoirien rodun mestaruusajokokeen 14.11.2009 Kontiolahdessa. Kokeeseen osallistui kahdeksan koiraa. Ylituomarina toimi Pertti Kinnunen Lehmosta, ja koetoimitsijana sekä sihteerinä toimi Esko Vattulainen Seinäjoelta.

1. Jahisarv Lexelli Pekka Kilpiö Laukaa 1 83,79
2. Ojan Kipi Jarkko Oksanen Sonkajärvi 3 58,75
3. Vito Niilo Väätäinen Iisalmi 3 52,88
4. Marta Esa Mikkonen Kontiolahti 3 52,21
5. Napanterin Mane Pirjo Laajapuro Kuopio 0 33,83
6. Alita Marika Hiiemaa & Maris Siilmann Viro 0 7,50
7. Silli Marika Hiiemaa & Osvald Hiiemaa Viro 0 5,00
8. Amur Maris Siilmann & Tiit Hiiemaa Viro 0 4,00


Kuvassa kokeiden voittajakoira sekä koiran omistaja Pekka.
Pekka oli kyllä tyytyväinen tulokseen, vaikka onnistuikin
kuvan ottohetkellä pidättelemään hymyään.


2008

Jahisarv Lexelli Ajomestari 2008

Lehtoperän Erämiehet ry järjesti eestinajokoirien rodunmestaruuskoneet Karstulassa 15.11.2008. Koe oli ensimmäinen rodunmestaruuskoe Suomessa, johon osallistui kolme eestinajokoiraa.

Ylituomarina toimi Martti Peura

Tulokset:

1. Jahisarv Lexelli Pekka Kilpiö Laukaa AJOK 2

2. Marta Esa Mikkonen Kontiolahti AJOK 0

3. Lexi Petri hyvärinen Joensuu AJOK 0


© Suomen Eestinajokoirayhdistys ry., webdesign Emilia Mattila