Eestinajokoira

Eestinajokoira

Käyttötarkoitus

Eestinajokoira on keskikokoinen, vahvan riistavietin omaava rotu. Sen tehtävä on hakea kytkemättömänä maastosta riistaeläimen jälkiä, selvittää sen olinpaikka jälkeä seuraamalla ja ajaa liikkeelle lähtenyttä eläintä haukkuen. Eestinajokoiran ajohaukku on kuuluvaa ja useimmiten viestittää äänenannon tiheydellä ja intohimoisuudella tapahtumien kulkua, mm. sen kuinka hyvässä tuntumassa koira on ajettavaan nähden. Suoriutuakseen rodunomaisesta tehtävästään, eestinajokoiran tulee olla itsenäinen ja rohkea. Rakenteensa ja voimakkaan riistaviettinsä ansioista eestinajokoira on tehokas riistan löytäjä ja jäljittäjä myös vaikeassa maastossa. Valkoinen pohjaväri helpottaa koiran havaitsemista maastossa, ja soinnikas haukku auttaa sen paikallistamisessa kauempaakin.

Kuva: Marko Paananen
Kuva: Marko Paananen
Kuva: Mirva Lukkarinen
Kuva: Mirva Lukkarinen
Kuva: Ville Varis
Kuva: Ville Varis
Kuva: Antti Runtti
Kuva: Antti Runtti

Luonne ja käyttäytyminen

Eestinajokoira on luonteeltaan tasapainoinen, eloisa ja ystävällinen.
Muiden koirarotujen tapaan eestinajokoira tarvitsee johdonmukaisen tapakasvatuksen ja sosiaalistamisen. Se viihtyy erinomaisesti muiden koirien seurassa, mutta tarvitsee myös omaa tilaa ja rauhaa. Sisäkoirana eestinajokoira on parhaimmillaan huomaamaton, rauhallinen ja oppivainen, joka ei kotia tuhoa. Eestinajokoira leimaantuu omistajaansa ja perheeseen vahvasti. Tarhakoirana se vaatii lämpimän ja vedottoman kopin.

Yleisimmät asiat terveydestä

Yleensä perusterve rotu, jolla ei yleisesti esiinny vakavia sairauksia. Tutkitut lonkka- ja kyynärtulokset ovat hyvällä tasolla. Rodussa esiintyviä vikoja ja sairauksia ovat mm. häntä-, purenta- ja kivesviat. Iho-ongelmia esiintyy harvoin, korvatulehduksia jonkin verran. Nartuilla voi esiintyä valeraskauksia ja aktiivisen vietin omaavalle urokselle aiheutuu herkästi eturauhasvaivoja. 

Turkinhoito

Lyhyehkö kattava karvapeite ja poimuton tiiviisti asettuva nahka tekee eestinajokoirasta helppohoitoisen. Samat ominaisuudet ovat myös tarkoituksenmukaisia rodunomaisessa työskentelyssä. Turkinhoidoksi riittää pesu koiran ollessa likaantunut, muutoin riittää turkin satunnainen harjaaminen. Korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja kuivata / puhdistaa tarvittaessa. Eestinajokoira voi olla kaksi- tai kolmivärinen.

Kuva: Karoliina Kauma
Kuva: Karoliina Kauma
Kuva: Tero Jyrkkänen
Kuva: Tero Jyrkkänen

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Eestinajokoira soveltuu parhaiten metsästäjälle, joka sisäistää rodun käyttötarkoituksen ja sen asettamat vaatimukset koiran luonteelle ja vireystasolle. Näyttelyt ovat hyvää sosiaalistamista; eestinajokoira on FCI esitunnustettu rotu. Harrastaa voi myös monia sellaisia koiraurheilulajeja, joissa vaaditaan ketteryyttä, liikunnallisuutta ja päättelykykyä kuten agility, Nose Work tai MEJÄ. Keskikokoisena koirana rotu on sopiva monenlaiseen olemiseen ja toimintaan.


Kuva; Katri Puikko
Kuva; Katri Puikko

Kasvatus ja jalostus

Käytännön ohjeita ja työkaluja kasvatukseen, jalostukseen sekä penturekisteröinteihin.

JTO

Parituslomake

Jalostukseen ilmoitetut koirat

Pentujen rekisteröinti

Ulkomaan tuonti

Meille tulee pentuja

Klikkaa otsikkoa!

Ilmoita pentuesuunnitelma, astutus tai syntynyt pentue

sp: jalostustoimikunta (at) eestinajokoira.com

Pentueilmoitus on jäsenille veloitukseton. Ei jäsenille hinta 20 € /pentue

Ilmoitus pidetään sivuilla 1 kk:n ajan pentujen syntymästä, mikäli pentuja on silloin vielä myymättä, tulee ilmoittajan ottaa yhteyttä itse sivujen ylläpitäjään.